Zo decoreren wij buiten

Hoe creëer je een mooie en functionele buitenruimte op een groot terras, in een lommerlijke volkstuin of op een balkon in de binnenstad? Linus Fernström, Elin Lannsjö en Hannes Mauritzson zijn drie bekende stylisten die graag hun tips delen. 

Foto Francis Löfvenholm.jpeg

Linus Fernström
@villafernstrom

Linus Fernström woont met zijn gezin op een heuvel buiten Stenungssund, met uitzicht op de zee en op het glooiende landschap. Om het uitzicht te optimaliseren en aan de behoeften van het gezin te voldoen, ontwierp hij zelf de moderne villa met het grote terras en heeft hij nu zijn eigen bedrijf: Fernström Arkitektur.

 

Je hebt je huis zelf ontworpen. Hoe heb je nagedacht over de vormgeving van je buitenruimte?
- Ik wilde het kustlandschap hier buiten, met de zee en glooiende baaien, gebruiken en laten terugkomen op het terras. De buitenruimte is meestal het meest voor de hand liggende ontmoetingspunt tussen landschap en gebouw, en in dit geval wilde ik een zachte overgang creëren naar het eenvoudige ontwerp van het huis. Vandaar de gebogen, organische vormen op het terras.

Waar moet je rekening mee houden om een gezellig terras te creëren?
- Ik ben een voorstander van het creëren van meerdere kamers. Kamers om te genieten van de zon, kamers om in de schaduw te zitten, kamers voor een gezellige koffiepauze, maar ook met de mogelijkheid om de tafel te kunnen dekken voor een feestje. De meubels moeten flexibel zijn, zodat de buitenruimte meerdere functies kan vervullen.

Hoe denk je over de keuze van kleuren en materialen?
- Ons hele huis is ontworpen met het idee om het uitzicht te benadrukken. Daarom hebben we gekozen voor pure vormen met aardse kleuren die van nature in de omgeving van het huis voorkomen. We kiezen voor stevige buitenmeubelen met dikke, fluffy kussens zodat de meubelen zelf niet te lomp ogen op het relatief grote terras. En natuurlijk omdat ze lekker zitten! Het is belangrijk om het ontwerp van een terras niet te overhaasten, maar geduldig te zijn en te zien hoe de zon, de wind en het gevoel in de loop van dagen, weken en seizoenen veranderen.

Vertel ons over een favoriet in het assortiment van Brafab!
- Wat we het meest waarderen aan onze buitenmeubelen uit de Blixt-serie is de duurzaamheid, het comfort en het design. Wat wil je nog meer van een buitenmeubel?

Foto 2019-09-01 00 04 55.jpg

Elin Lannsjö
@elinlannsjo

Elin Lannsjö woont in een gouverneurshuis Ze heeft haar buitenruimte in Göteborg uitgebreid door een woonkamer te creëren in haar volkstuin. Ze decoreert met natuurlijke materialen die passen in de omgeving en voegt graag veel zachte kussens en ander textiel toe voor een gezellige sfeer.

 

Hoe omschrijf je jouw interieurstijl?
- Ik kom altijd terug op het gebruik van natuurlijke materialen die levend zijn en mooier worden naarmate ze ouder worden en gebruikt worden. Als keramist en stylist werk ik graag met veel kleur en misschien wil ik daarom zo graag mijn zintuigen tot rust brengen als ik eenmaal binnen de vier muren van mijn huis ben. Voor mijn huis geef ik de voorkeur aan een ingetogen kleurenschema dat rustgevend is voor de ziel en geest. Maar ik wil ook wat spanning voor het oog creëren en dat doe ik door kleuren, verschillende stijlen, volumes of materialen te gebruiken die met elkaar mogen botsen. Voor mij  
draagt het ook bij aan het gevoel van een gepersonaliseerde woning.

Hoe creëer je een buitenruimte die aanvoelt als thuis?
- Ik zie mijn buitenruimte in de tuin als verschillende kamers en werk graag met elementen die een kamer duidelijk afbakenen en definiëren. In de tuin kan het dak een mooie parasol zijn of de kruin van de knoestige appelboom. Zo creëer je een intiem gevoel. Muren kunnen worden gevormd door een klimroos die langs een steun omhoog kronkelt. Ook de grond omkadert de tuin met een stukje gras of een door straatstenen of grind afgebakend gebied. Kussens, dekens en gezellig textiel dragen bij aan de uitnodigende sfeer en ik denk ook aan de verlichting, zoals versieren met lantaarns en kaarsen als het donker wordt.

Welke materialen gebruik je voor je terras?
- Voor het terras zoek ik altijd naar echt comfortabele meubels die ook zacht zijn en mooi in de omgeving passen. Hier in de volkstuin is het zo fijn om buitenmeubilair te hebben van natuurlijke materialen en met zachte, organische vormen. Ik ben vooral dol op de Vallda-serie van Brafab in natuurlijk rotan, die een aangenaam mediterraan briesje toevoegt aan de kleine vierkante tuin.

Wat onderscheidt de producten van Brafab volgens jou?
- Brafab richt zich op zowel functionaliteit als goede kwaliteit, dat lijkt me duidelijk. Het assortiment van Brafab is erg uitgebreid en flexibel, dat maakt het inspirerend en erg leuk als ik op zoek ga naar ideeën en inspiratie voor mijn projecten.

porträtt.jpeg

Hannes  Mauritzson  
@hannes.mauritzson

Hannes Mauritzson woont in Göteborg en heeft een klein stadsbalkon dat aanvoelt als een landelijke oase. Hier ontmoeten zacht en tijdloos design, kwaliteit en groen de anders nogal harde binnenplaats in Linnéstaden. Hannes houdt van open ruimtes en vervaagt graag de grens tussen binnen en buiten.

 

Beschrijf je interieurstijl!
- Mijn stijl is een mix van oud en nieuw. In ons nieuwe huis in Göteborg zijn we erg geneigd om Scandinavisch design te combineren met kleur en patroon, wat het huis naar mijn mening levendiger maakt. Romantiek ontmoet Deens design. Ik doe af en toe alsof ik in Parijs woon, misschien probeer ik dat in mijn huis tot uiting te laten komen. Hout en lichtgekleurd textiel vormen de basis en vervolgens hebben kussens, plaids en decoraties de overhand, deze zijn namelijk erg makkelijk te veranderen. Iets ouds, iets nieuws, iets geleends.

Hoe maak je optimaal gebruik van een relatief klein balkon?
- Voor mij was een kleine, ronde cafétafel het belangrijkste, waarbij je de stoelen in elke hoek kunt plaatsen. Zo passen er meer mensen aan en zijn er geen randen waar je overheen moet stappen als je probeert te passeren. Vervolgens hebben we gekozen voor planten die goed gedijen op hoogte - zo hoef je niet elke centimeter te bedekken met potten, maar heb je genoeg aan één pot, waar je geraniums of andere hangplanten in kunt laten groeien. Fantastisch.

Wat vind je het belangrijkst bij het kiezen van buitenmeubilair?
- Voor mij is het belangrijkste dat het buitenmeubilair regenbestendig en praktisch is en een mooi design heeft dat lang meegaat. Dan ben je duurzaam aan het inrichten; zowel voor je portemonnee als voor het milieu. Deze strategie komt nu meer dan ooit van pas nu ik net een vakantiehuisje heb gekocht. Een deel van de meubels moet daarheen. De meubels zullen er net zo mooi uitzien als op mijn balkon, maar ze mogen meer ruimte innemen.

Wat onderscheidt de producten van Brafab volgens jou?
- Dat je echt goede kwaliteit krijgt voor een voordelige prijs. Bij Brafab hoef je geen compromissen te sluiten; ik denk dat Brafab zich daardoor onderscheidt op de markt. Ze hebben ook een ongelooflijk assortiment, wat betekent dat het niet uitmaakt wie je bent en wat je budget is; je vindt er altijd iets voor jou.