Trends 2023 - Een brede basis geïnspireerd door de natuur

Zwart, wit, antraciet en kaki. Deze rustige, natuurlijke tinten gaan nergens heen, maar in 2023 worden ook een zachte gele en groene tint aan het assortiment van Brafab toegevoegd. In onzekere tijden gaan mensen op zoek naar veiligheid. Daarom zijn onze materialen en designs onderhoudsvriendelijk en duurzaam.
"Tegelijkertijd voegen we steeds meer stijlen toe. Er moet voor elk wat wils zijn," aldus Paul Thur, een van de productmanagers bij Brafab.

Paul.jpg

 

Paul werkt als productmanager bij Brafab en heeft een achtergrond als meubelmaker, een interessegebied waar hij in zijn vrije tijd nog steeds veel tijd aan besteedt. Samen met het ontwerp- en productontwikkelingsteam van Brafab begon hij al in het najaar van 2022 te werken aan de collectie voor 2024.
"Het seizoen wordt steeds langer en retailers willen bij voorkeur al in januari nieuwe producten in de winkels hebben. Dat is leuk en ook uitdagend," zegt hij.

Paul denkt dat we de trends van de afgelopen jaren ook weer terugzien in het seizoen 2023. Basiskleuren die zich makkelijk laten combineren, zijn erg belangrijk, evenals het feit dat de meubels gemakkelijk te onderhouden zijn en lang meegaan. Daarnaast is het van groot belang dat het geheel natuur ademt - bij voorkeur Scandinavische natuur.
"Zwart, wit en grijs, en vooral antraciet, zijn nog steeds erg populair. Kaki kun je hier ook prima aan toevoegen, en natuurlijk ook onze nieuwe kleuren Dusty Green en Lemon. Deze kleuren zijn zomers, maar niet al te fel. Je kunt ze in principe met bijna alles in ons assortiment combineren.
Een brede basis die eindeloos kan worden gecombineerd, vormt de basis voor de collectie van dit seizoen. We wilden onze stijlen uitbreiden en tegelijk aandacht schenken aan duurzaamheid."
"Je koopt niet elk jaar nieuw tuinmeubelen, dus je moet nieuwe elementen kunnen toevoegen die goed passen bij wat je al hebt. We richten ons niet op een specifieke groep klanten en daarom moet er voor elk wat wils zijn," zegt Paul.

Tuinmeubelen in zomerse en vrolijke kleuren

Materialen die gemakkelijk te onderhouden zijn en tegen de elementen bestand zijn, zijn uiteraard nog steeds populair. Neem bijvoorbeeld aluminium en roestvrij staal. Aluminium is licht en daarom gemakkelijk te verplaatsen. Roestvrij staal is iets zwaarder, maar nog steeds vrijwel onderhoudsvrij.  
"We werken nu ook met een nieuw materiaal, composietsteen, waarmee we een nieuwe serie salontafels hebben ontwikkeld. De tafels uit de Zten-collectie zijn vierkant en zien eruit als grote blokken. Echter, alleen het oppervlak is van composietsteen, dus de tafels zijn licht en kunnen gemakkelijk worden verplaatst. Binnenin vind je een frame van aluminium. De tafels zijn gemakkelijk te onderhouden en zijn een goed voorbeeld van de binnen-buiten trend die de afgelopen seizoenen steeds populairder is geworden.

De naam van deze nieuwe ligstoel, Poul Chair, is een woordspeling op het woord 'pool' en Pauls eigen naam.
"Ik heb deze stoel helemaal vanaf nul ontworpen, iets wat we bij Brafab met de meeste producten doen.

Tuinmeubelen in zomerse en vrolijke kleuren

Het team volgt voortdurend de meest actuele trends, zodat we goed voorbereid zijn als het tijd is om aan de tekentafel plaats te nemen. Ze kijken naar binnenmeubelen en bezoeken beurzen, maar halen ook inspiratie uit andere branches.
"Ik ben zelf erg geïnteresseerd in alles wat er gebeurt in onze sector en ik bezoek dan ook graag andere werkplaatsen om te zien hoe zij dingen doen. Dit is erg inspirerend en vaak krijgen we daardoor allerlei nieuwe ideeën voor onze eigen trends."
Volgens Paul zijn mensen dit jaar op zoek naar hoop, wat dan ook tot uiting komt in de wereld van interieur en design.
"Er is één ding in het bijzonder dat hoop uitstraalt, en dat is kleur. Dit betekent niet dat onze klanten meteen felle, gedurfde kleuren willen – vaak heeft een wat minder opvallende kleurstelling de voorkeur, zeker als het gaat om tuinmeubelen die lang mee moeten gaan. Onze nieuwe kleuren, Dusty Green en Lemon, zijn echter twee perfecte voorbeelden van kleuren die hoop en vreugde uitstralen, maar waarvan we ook denken dat je er lang plezier van hebt."