Eten smaakt het lekkerst buiten

Koken in een buitenkeuken zorgt voor een hele bijzondere eetervaring en hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Bereid samen met vrienden en familie het eten, en geniet vervolgens van een maaltijd buitenshuis.

Je kunt bijna alle soorten voedsel op een barbecue bereiden en een buitenkeuken is daarom geschikt voor zowel het dagelijks leven als feestjes. Tobias Millqvist werkt al 25 jaar als kok en is vooral gek op het barbecueën van salades.
"Je kunt zoveel meer op de barbecue bereiden dan alleen vlees! Wie de rol van barbecuemeester in de familie op zich neemt, heeft eindeloze mogelijkheden, zowel qua ingrediënten, ambitie als aanpak", zegt hij.
Tobias vindt dat buiten koken het lekkerst is als het goed is voorbereid. Waarom zou je het moeilijk maken voor jezelf?
"Als je 's avonds gasten krijgt, bereid het eten dan 's ochtends voor. Zo heb je meer tijd om bij je gasten te zijn. Serveer iets wat ze kunnen proeven, terwijl je het hoofdgerecht bereidt.
Wanneer je vis gaat barbecueën, kun je pakketjes in aluminiumfolie voorbereiden. Dan krijg je niet de typische barbecueënrandjes, maar de vis is wel lekker en je bespaart heel veel tijd."
"De ingrediënten hoeven niet direct op de barbecue te liggen - je kunt de barbecue ook gebruiken als braadpan, open oven of waarom niet als rookoven als je dat eens wilt testen?"

Naam: Tobias Millqvist
Leeftijd: 46 jaar.
Woont: Op Bjärehalvön, Zweden. Familie: Vrouw Ulrica, dochter Alinea.
Beroep: Al 25 jaar kok. Samen met zijn vrouw runt hij onder andere al elf jaar het restaurant in de tuinen van Norrviken buiten Båstad, Zweden. Tegenwoordig werkt hij met eten en duurzaamheid voor zijn bedrijf Perenn en deelt hij kennis en bewustzijn via lezingen, diners in opdracht en fotografie.

Brafabs buitenkeuken

Gegrilde salade met peultjes en rabarber

4 porties

1-2 kroppen Romainesla (afhankelijk van de grootte)
1/2 rabarberstengel
1 pakje peultjes
Gezouten en geroosterde zaden, zoals zonnebloempitten
Olie
Zout

Zo maak je het:
Snij de kroppen sla in de lengte doormidden.  Breng olie aan op de lange zijden en gril aan beide kanten op hoog vuur. (Het grillen moet snel gebeuren om te voorkomen dat de sla zwart wordt.) Laat de sla afkoelen. Voeg zout toe. Schil de rabarber en gril de rabarberstengel. De rabarber moet nog steeds een beetje bite hebben. Laat het afkoelen en snij in stukjes van 2 cm. Voeg olie toe en gril de peultjes of kook ze in gezouten water. Maak de salade met rabarber, peultjes en zonnebloempitten of andere zaden die je snel roostert in een koekenpan. Als je het leuk vindt om nog iets extra's toe te voegen, maak de salade dan af met eetbare bloemen als je die hebt.

Tip!
Al het eten wordt mooier als je het mooi serveert, bijvoorbeeld met verse kruiden en eetbare bloemen. Gebruik wat je al in huis hebt!

Mosselpakketje met kruidenboter, citroenkomkommer en asperges

4 porties

1 netje met mosselen (1 kg)
1 dl dille of peterselie (als je wilt: probeer in plaats daarvan voorgekookte en gehakte brandnetel)
125 g boter
1/2 geraspte knoflook 1/3 komkommer
1 bosje groene asperges (250 g)
½ citroen, sap en de geraspte schil

Zo maak je het:
Maak de mosselen schoon. Gooi de mosselen die open of kapot zijn weg. Meng de boter met de kruiden en knoflook. Leg de mosselen op twee vellen aluminiumfolie en verdeel de boter erover. Vouw de alminiumfolie tot een dicht pakketje. Schil de komkommer en snij de zaadlijsten weg, snij het vervolgens in kleine blokjes. Doe dit in een kom, voeg de sap en geraspte schil van de citroen toe. Meng dit. Kook de asperges kort. Koel ze daarna af in koud water en laat ze op een handdoek drogen. Voeg zout toe. Wanneer de barbecue warm is, leg je de mosselpakketjes erop gedurende 8-10 minuten. Haal de mosselen van de barbecue en laat ze een paar minuten rusten. Schud de pakketjes voorzichtig voordat je ze opent en controleer of de mosselen zijn geopend, zo niet leg ze terug op de barbecue. Wanneer ze klaar zijn, vul je een kom met de mosselen en de boter, voeg een beetje zout toe. Strooi de citroenkomkommer erover en leg de asperges tussen de mosselen.

Gegrilde en licht gerookte forel

4 porties

600 g regenboogforelfilet met huid (of een andere duurzame zalm) 4 dillestengels
1 dl berkenchips of soortgelijke rookchips 2-3 gekookte gele bieten
1 Chioggia biet
100-150 g kruisbessen
1 stuk mierikswortel

Zo maak je het:
Begin met het voorbereiden van de barbecue. Strooi aan beide kanten van de vis zout. Leg de vis vervolgens op een bakplaat met twee vellen folie eronder. Vouw de randen van de folie omhoog zodat het een stabiele, opstaande rand wordt. Leg wat dillestengels op de vis. Snij de Chioggia biet in dunne plakjes met een mandoline of met de hand. Leg het in koud water. Schil en rasp de mierikswortel fijn en snijd de gele bieten in kleinere stukjes. Leg ze aan de kant. Steek nu de barbecue aan en wacht op een mooie gloed. Leg het open foliepakketje op de barbecue. Als je de vis wilt roken: gooi 1 dl rookchips op de kolen en sluit het deksel. Dit is geen must. Laat de vis 6-8 minuten liggen voordat je het deksel opendoet. Controleer de interne temperatuur van de vis, deze moet ongeveer 45-50 graden zijn (het duurt ongeveer 10-15 minuten). Haal de vis van de barbecue en laat de vis na het verhitten rusten. De regenboogforel moet een sappige consistentie hebben, niet te droog. Open het foliepakketje en leg de vis op een snijplank. Garneer met gele biet, Chioggia biet, kruisbessen, geraspte mierikswortel en geplukte dille.